Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Миљенко Јерговиќ
Миљенко Јерговиќ, прозаист, поет, критичар, публицист, роден е на 28 мај 1966 во Сараево, каде што дипломирал на Филозофскиот факултет. Уредувал неколку младински весници и списанија. Од 1993 живее во Загреб. Неговите книжевни текстови, филмските, рок и стрип критиките ги објавуваат разни списанија. Преведен е на англиски, германски, италијански, француски, турски, шпански и македонски јазик. Добитник е на многу хрватски и странски награди.
Објавени дела: Опсерваторија Варшава, поезија, 1998; Учи ли ноќва некој во градов јапонски, поезија, 1990; Химел командо, поезија, двојазично издание на англиски и хрватски, 1992; Преку смрзнатиот мост, поезија, 1996; Сараевско Марлборо, раскази, 1994, 1995, 1996, 1997, 1999; Каривани, 1995, 1999; Наци бонтон, 1998; Мама Леоне, раскази, 1999, 2003; Велиш ангел, драма, 2000; Историска читанка, 2000; Домарот Шулц, поезија, 2001; Бјуик Ривера, роман, 2002; Ореови дворци, 2003; Рабија и седумте ангели, раскази, 2004; Историска читанка II, 2004.Блесок бр. 46, јануари-февруари, 2006
      проза: Ореови дворци


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+