Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Љубен Пауноски
Љубен Пауноски (1958), дипломирал историја на уметноста со археологија на Филозофски факултет во Скопје, Република Македонија.
Работел како новинар и уредник во весникот „Студентски збор“, ликовен критичар на Македонско Радио – Радио Скопје, каде бил уредник на секторот за култура и уметност. Ликовни рецензии објавувал во повеќе списанија за култура и уметност. Автор е на текстови во каталози за самостојни и групни изложби на македонски уметници и на уметници од поранешната СФРЈ. Автор е на монографиите: Методија Ивановски-Менде, Матица Македонска, Скопје, 1992; Трајче Јанчевски, Зумпрес, Скопје, 1996. Бил министер за култура (1999-2000) и министер за одбрана (2000-2001) во Владата на Република Македонија, и пратеник во Собранието на Република Македонија (1998-1999).Блесок бр. 113, мај-јуни, 2017
      галерија, осврти: Од: Експресионизмот во македонското сликарство…

Блесок бр. 46, јануари-февруари, 2006
      галерија, осврти: Мајсторот и коментарот

Блесок бр. 47, март-април, 2006
      галерија, осврти: Инсталација за инфо-метежот


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+