Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Волја Гапеева
Волја Гапеева (р. 1982, Минск, Белорусија)
Дипломирала на Државниот лингвистички универзитет во Минск (специјализација – странски јазици и книжевност – англиски и германски), францускиот е трет јазик, а во моментов учи кинески. Во 2005 г. магистрирала лингвистика, на истиот универзитет. Сега ја подготвува магистратурата по Родови студии на Европскиот универзитет во Вилниус. Предава превод (англиско-руски/белоруски и обратно) на Државниот лингвистички универзитет во Минск. Учествува во бројни проекти и преводи и ја промовира белоруската книжевност во странство за издавачката куќа „Логвинов“.
Пишува поезија, проза и драми. Авторка е на книгата Реконструкција на небото (2003). Во моментов ги подготвува новата поетска книга Неизбричено утро и својот втор роман. Нејзината драма Собирачот е поставена во Музејот на историјата на белоруската книжевност, во рамките на фестивалот „Три дена“. Преведена е на англиски, германски, полски и македонски.Блесок бр. 48, мај-јуни, 2006
      поезија: Задолжителна среќа


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+