Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Ј.М.А. Биешовел
Ј.М.А. Биешовел (р. 1939) е еден од најпродуктивните и најпочитуваните раскажувачи во холандската книжевност. Ова делумно се должи на неговите бројни и незаборавни настапи во безброј радио програми, театарски и телевизиски емисии, каде што ги чита своите дела со својот прекрасен сонорен глас. Расказите на Биешовел се карактеристични по блискиот и ироничен начин со кој обработува автобиографски и религиозни теми (како и мнозина други славни холандски автори, потекнува од религиозно семејство). Прекрасниот Мопед на море, во кој еден од ликовите вози мопед преку божјите води е еден од најпознатите примери. Автентичноста на расказот е несомнено засилена од фактот што и самиот Биешовел некое време бил морнар. Расказот Мопед на море е објавен во 1972 година.

Расказот на Ј.М.А. Биешовел е дел од антологијата „Горко-слатки парчиња“, издание на БлесокБлесок бр. 48, мај-јуни, 2006
      проза: Мопед на море


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+