Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Румена Бужаровска
Румена Бужаровска е родена во 1981 година во Скопје. Работи како доцент на Катедрата за англиски јазик и книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Се занимава со книжевен превод и е автор на две збирки раскази, Чкртки (Или-или, 2007) и Осмица (Блесок, 2010).

Румена Бужаровска е уредничка на Блесок Проза.


Книги од Румена Бужаровска во издание на Блесок:


thumb

Пакет 20

Три книги од Румена Бужаровска

• Мојот маж

За смешното: теориите на хуморот низ призмата на расказот

Осмица

 


thumb

Мојот маж

Раскази од Румена Бужаровска, еКнига, на македонски.


thumb

Мојот маж

Раскази од Румена Бужаровска (2014)

Едиција Урбан флуид, книга 19thumb

За смешното: теориите на хуморот низ призмата на расказот

Теориски труд од областа на хуморот во книжевноста, од Румена Бужаровска, еКнига, на македонски.

Од што се состои смешното? Што е тоа хумор?


thumb

Осмица

Збирка раскази од Румена Бужаровска, еКнига, на македонски.

Бужаровска умее мошне суптилно да ја испровоцира читателската свест, да поттикне на размислување и на критичко соочување со денешниот бизарен свет.


thumb

За смешното: теориите на хуморот низ призмата на расказот

Теориски труд од областа на хуморот во книжевноста, од Румена Бужаровска (2012)

Едиција Индра, книга 11

Од што се состои смешното? Што е тоа хумор?


thumb

Осмица

Збирка раскази од Румена Бужаровска (2010)

Едиција Урбан флуид, книга 11

Бужаровска умее мошне суптилно да ја испровоцира читателската свест, да поттикне на размислување и на критичко соочување со денешниот бизарен свет.
Блесок бр. 111, јануари, 2017
      проза: Супа

Блесок бр. 49, јули-август, 2006
      проза: Лулашки

Блесок бр. 69, ноември-декември, 2009
      проза: Прибор за гости

Блесок бр. 95, март-април, 2014
      проза: Задгробниот живот на Васка Пупинова


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+