Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Есад Бабачиќ
Есад Бабачиќ е роден на 21 јули 1965 година во 5:45 во Љубљана. На почетокот, пишувал текстови за панк бендот VIA OFENZIVA, чиј водач и пејач бил. Наскоро, еден еминентен словенечки поет ова го дефинирал како „вистинска поезија“.
Во 1984 г. морал да замине во Титоград (денешна Подгорица), Црна Гора, за 13 месеци да служи во тогашната ЈНА. По распаѓањето на Југославија ја загубил желбата да ги заврши студиите по хрватски и словенечки јазик. Освен што пишува поезија, работел и како новинар на националната телевизија.
Неговото досие открива и дека еднаш читал поезија со Џон Ешбери, на книжевна вечер во Берлин. Ја добил австриската награда Kultursalon Härbiger за песната „Дунав“.

Збирки поезија: Кавала (1986), На малиот боксер (1988), Ангел со изабени крилја (1989), Легнатиот поет (САД, 1990), Ветер во жилите (1994), Black Jack (1994), Китовите не се дујат (2000), Диван (2006) , Биоспектива (нови и избрани песни, со слики на Роман Урањек, 2008).


Книги од Есад Бабачиќ во издание на Блесок:


thumb

Вулкан: Oдбрана поезија

Одбрана поезија од Есад Бабачиќ, еКнига, на македонски.

Превод од словенечки: Игор Исаковски.
Уредила: Намита Субиото.


thumb

Вулкан: Oдбрана поезија

Одбрана поезија од Есад Бабачиќ (2010)

Превод од словенечки: Игор Исаковски.
Уредила: Намита Субиото.
 

Едиција Морфеј, книга 13 
Блесок бр. 56, септември-октомври, 2007
      поезија: Диван


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+