Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Крсте Чачански
поет, раскажувач, романсиер. Роден е на 25 септември 1949 година во с. Драслајца, Струшко. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Работи како директор на Домот на културата во Струга. Член на ДПМ.

Автор е на книгите: Бреговина (поезија, 1972), Писма (раскази, 1982), Бермудски триаголник (раскази, 1992). Лавиринт (поезија, 1992), Божјиот сон (роман, 1994), Азбукар (поезија за деца, 1995), Сенката на лилјакот (роман, 1997), Индиго и Квазар (раскази, 1999), Книга на небото (роман, 2000).
Добитник е на наградите: „Мисла“, „Рациново признание“, „Стале Попов“, „Гоцева повелба“, „Живко Чинго“.
Почина на 14 јуни 2003, во Драслајца.


Книги од Крсте Чачански во издание на Блесок:


thumb

Сенката на лилјакот

Роман од Крсте Чачански, еКнига, на македонски.


thumb

L'ombre de la chauve - souris

Роман од Крсте Чачански, еКнига, на француски.

Превод од македонски: Изабел Матоска.
Блесок бр. 12, јануари, 2000
      проза: Луѓе од слама


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+