Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

А. Б. Џексон
А. Б. (Ендрју Бјуканан) Џексон е роден во 1965 во Глазгов и пораснал во северозападна Англија. По средното образование во Фајф, студирал Англиска книжевност на Универзитетот во Единбург.
Како еден од десетте поети објавени во антологијата Anvil New Poets 3 (Анвил Нови поети 3; Anvil Press, 2001), А. Б. Џексон беше издвоен од Џон Грининг во Поетри Ривју поради неговoтo „тешко и амбициозно творештво: директно, акутно, со интелектуална острина, и победнички квалитет“.
Неговата прва книга, Огнени станици, беше објавена од Анвил прес во 2003 и ја освои наградата Форвард за најдобра дебитантска збирка за таа година. Песната на Џексон „Дела“ ја доби третата награда на конкурсот за поезија на книжевниот додаток на Тајмс ТЛС/Фојлс во 2007.
Вебсајтот на А. Б. Џексон е http://www.abjackson.co.uk/.Блесок бр. 58, јануари-февруари, 2008
      поезија: Избор песни од „Огнени станици“


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+