Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Михaл О’Конили
Мајкл О Конгејл е роден во 1962 година во Галвеј, Ирска. Еден од водечките современи прозни писатели на ирски јазик. Исто така е и издавач. Во 1997 година, Ирско-Американскиот културен институт му ја додели книжевната награда Батлер. За расказот Татко од неговата втора збирка раскази Човекот кој експлодира е добитник на книжевната награда Хенеси истата година. Добитник е и на книжевната награда Хенеси за млад ирски писател. Неговиот прв роман Меѓу луѓето е објавен во 1999 и бил во потесен избор за наградата Ајриш тајмс 2001. Преведуван е на романски, хрватски, албански, германски, полски, англиски и македонски јазик. Неговата трета збирка раскази Човекот кој никогаш не се смее е објавена во 2003 година, а првата негова драма, Cúigear Chonamara, истата година е наградена со наградите: Стјуарт Паркер / ББЦ Улстер, Ојреахтас, и Писателска недела / Листовел.


Книги од Михaл О’Конили во издание на Блесок:


thumb

Пакет 07

Три антологии на куса проза 

• Горко-слатки парчиња – современи холандски раскази
• За што зборуваме – антологија на словенечката куса проза, 1990-2004.
• Четворица Ирци – современи ирски раскази
thumb

Четворица Ирци

– Современи ирски раскази –
Михaл О’Конили, Падрик Бранах, Дaра О’Конejла, Алан Титли, еКнига, на македонски 

Превод од англиски: Калина Јанева

Јазичните игри со зборови не се резервирани само за ирските автори кои пишуваат на англиски туку се дел од келтската традиција која отсекогаш била полна со богати фрази и алитерации.


thumb

Четворица Ирци

– Современи ирски раскази –
Михaл О’Конили, Падрик Бранах, Дaра О’Конejла, Алан Титли (2009)

Превод од англиски: Калина Јанева

Едиција Ернест, книга 06 

Јазичните игри со зборови не се резервирани само за ирските автори кои пишуваат на англиски туку се дел од келтската традиција која отсекогаш била полна со богати фрази и алитерации.
Блесок бр. 58, јануари-февруари, 2008
      проза: Татко


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+