Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Алан Титли
Алан Титли е роден во 1947 година во Корк. Студирал ирски, философија и англиски на Универзитетот во Даблин. Бил предавач по образование и историја во Нигерија, при што многу патувал низ Африка. Предавал на Школата за глуви момчиња во Кабра. Бил шеф на Ирската катедра на колеџот Св. Патрик во Драмкондра од 1981 до 2006, кога е назначен за професор по современ ирски на Универзитетот во Корк. Освен проза (романи, раскази, бајки), пишува и драми. Годо се појавува е поставена во 1990, а An Ghráin agus an Ghruaim во 1999 година. Драмите му се изведувани и на радијата ББЦ и РТЕ. Добитник е на многу награди. Најновиот роман за млади, Амах (2004) е добитник на наградата Бисто. Живее и работи во Корк.


Книги од Алан Титли во издание на Блесок:


thumb

Пакет 07

Три антологии на куса проза 

• Горко-слатки парчиња – современи холандски раскази
• За што зборуваме – антологија на словенечката куса проза, 1990-2004.
• Четворица Ирци – современи ирски раскази
thumb

Четворица Ирци

– Современи ирски раскази –
Михaл О’Конили, Падрик Бранах, Дaра О’Конejла, Алан Титли, еКнига, на македонски 

Превод од англиски: Калина Јанева

Јазичните игри со зборови не се резервирани само за ирските автори кои пишуваат на англиски туку се дел од келтската традиција која отсекогаш била полна со богати фрази и алитерации.


thumb

Четворица Ирци

– Современи ирски раскази –
Михaл О’Конили, Падрик Бранах, Дaра О’Конejла, Алан Титли (2009)

Превод од англиски: Калина Јанева

Едиција Ернест, книга 06 

Јазичните игри со зборови не се резервирани само за ирските автори кои пишуваат на англиски туку се дел од келтската традиција која отсекогаш била полна со богати фрази и алитерации.
Блесок бр. 58, јануари-февруари, 2008
      проза: Бајки (извадоци)


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+