Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Антони Мазневски
Антони Мазневски, роден во Скопје, 1963. Дипломирал на Факултетот за ликовна уметност во Скопје, 1991 година. Во 1995 имал студиски престој на Меѓународната летна Академија во Салцбург (Австрија), а во 1997 во Њујорк, посетувајќи ја програмата ArtsLink. Од 2003 година предава сликарство и цртеж на Факултетот за ликовна уметност во Скопје. Живее и работи во Скопје.

Самостојни изложби:

2008 – Скопје, Мала станица, НГМ
2006 – Скопје, Мала галерија
2005 – Венеција, Венецијанско биенале, „Бродот на Моцарт“
2004 – Скопје, Музеј на современата уметност
2003 – Париз, Галерија на Е.М. Сандоз и М. Давид-Вејл
2002 – Скопје, Музеј на град Скопје
1999 – Скопје, CIX галерија
1998 – Скопје, CIX галерија
1997 – Скопје, Младински културен центар
1996 – Скопје, Музеј на современата уметност
1992 – Скопје, Културно информативен центар

Селектирани групни изложби:

2007 – Итака (Грција), Меѓународна сликарска изложба
2004 – Белград (Србија), Октобарски салон, УЛУС
2003 – Виена (Австрија), Колекција на Самлунг Есл, „Крв и мед“
– Венеција (Италија), Венецијанско биенале
– Касел (Германија), Фридерицианум Музеј
– Њујорк (САД), Уметнички простор
2002 – Скопје, Музеј на современата уметност
– Белград (Југославија), "Bound/less borders"
– Охрид, Музејот на Робевци
– Висбаден (Германија), „40 години ФЛУКСУС“
2000 – Лоѓ (Полска), „Конструкција во процес“
– Ријека (Хрватска), 15 меѓународна изложба на цртеж
– Токио (Јапонија), "Japan Foundation Forum"
1999 – Нирнберг (Германија), „Кафен шеќер“, Кунстхаус
1998/1999 – Вајмар (Германија), Меѓународен уметнички проект "Letter Box Weimar"
1997 – Њујорк, Отворено студио, „Програма Меѓународно студио“
1996 – Минхен (Германија), Bayerishe Landesbank Gallery
– Белград (Југославија), Павиљон Вељковиќ, „Радијации – рецентна македонска уметност“
– Скопје, Музеј на современата уметност, „Радијации“
– Скопје, „11 11 портрети“, 3-та годишна изложба на ЅССА, Уметнички град
1995/96 – Скопје, 9 1/2 Нова македонска уметност, Музеј на современата уметност
1994/95 – Скопје, "Image Box", Прва годишна изложба на Сорос центарот за современа уметност
1991 – Ријека (Хрватска), 16-то југословенско биенале на млади, Модерна галеријаБлесок бр. 60, мај-јуни, 2008
      галерија, изложба:

Блесок бр. 61-62, јули-октомври, 2008
      галерија, изложба:


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+