Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Хенк ван Керквијк
Хенк ван Керквијк (Дејвид Винвуд) ја започнал книжевната кариера уште додека одел на школо, каде што неговите соученици му ги изведувале крвожедните измислици. Верува дека поезијата е поопасна од ФБИ или Интерпол. Од тогаш наваму, Ван Керквијк добил многу награди за своите романи и збирки раскази. Во меѓувреме, пишува поезија, на холандски и на англиски, по преселбите во Англија и Ирска.


Книги од Хенк ван Керквијк во издание на Блесок:


thumb

Пакет 01

Едиција ЕваТас, 2009 г. 

• „Споени лица“, избрана поезија од Сибила Петлевски
• „Деновиве ако не и утре“, избрана поезија од Јовица Ивановски
• „Пофалба на невиноста“, избрана поезија од Хенк ван Керквијк


thumb

Lof Der Onschuld

Избрана поезија од Хенк ван Керквијк, еКнига, на  холандски. 

Повторно си дете: сè е забрането.
Само што е постудено од порано.


thumb

Пофалба на невиноста

Избрана поезија од Хенк ван Керквијк, еКнига, на македонски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Повторно си дете: сè е забрането. 
Само што е постудено од порано.


thumb

Erasmus in Stepanakert

Поезија од Дејвид Винвуд, еКнига, на англиски.

Авторски избор.


thumb

Erasmus in Stepanakert

Поезија од Хенк ван Керквијк, еКнига, на холандски.

Авторски избор.


thumb

Пофалба на невиноста / Lof Der Onschuld / In Praise of Innocence

Избрана поезија од Хенк ван Керквијк, на македонски, холандски и англиски. (2009)

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Едиција EvaTas, книга 03 

Повторно си дете: сè е забрането.
Само што е постудено од порано.
Блесок бр. 65, март-април, 2009
      поезија: Пофалба на невиноста


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+