Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

П.Х. Лиота
Др. П. Х. Лиота е претседател на Катедрата за Економска географија и Национална безбедност Џером И. Ливај, при Поморскиот колеџ на САД. Живеел и интезивно патувал низ поранешниот Советски Сојуз, Европа и Балканскиот Полуостров, како и низ Централна и Јужна Азија (вклучувајќи го и Иран). Номиниран е за Пулицерова награда, добитник е на Националната стипендија за литература, Фулбрајтова стипендија во Југославија, како и на наградата на Меѓународниот тримесечник Crossing Boundaries. Неговите дела се преведени на арапски, босански, бугарски, грчки, италијански, јапонски, македонски, португалски, руски, српско-хрватски, турски, француски, хинду и шпански. Како автор е на 14 книги и на повеќе од 300 написи, член е на советодавниот одбор на Estudios de Defensa del Instituto de Ciencia Política de la Pontificia Universidad Católica, Сантијаго де Чиле, како и на Research Institute for European and American Studies, во Атина, Грција. Понови наслови се Урнатините на Атина: Балкански мемоари и Волк пред вратата: Поетски циклус на Богомил Ѓузел преведен од македонски. Во подготовка се книгите Крик, замислена земја: легитимноста и судбината на Македонија и Несигурна сигурност: Човековата сигурност, промена во околината, и идниот Евро-Медитеран.


Книги од П.Х. Лиота во издание на Блесок:


thumb

Враќање на изгонетиот

Поезија од Питер Лиота, еКнига, на македонски.

Превод: Богомил Ѓузел.


thumb

The Exile's Return

Поезија од Питер Лиота, еКнига, на англиски.


thumb

Враќање на изгонетиот

Избрана поезија од Питер Х. Лиота.
Авторски избор (2005)

Превод и поговор: Богомил Ѓузел

Едиција Морфеј, книга 04

Исклучително е, секако, уметничкото постигнување, секогаш единствено и поединечно, кога ваквото проширено чувствување на светот се преточува во соодветно дело…
Блесок бр. 13, февруари-март, 2000
      поезија: Враќање на изгонетиот


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+