Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Стево Симски
поет, раскажувач, писател за деца. Роден е на 7 септември 1953 година во Јабука, Србија. Петнаесет години работел како наставник по македонски јазик. Од 1997 година работи во Министерството за надворешни работи на Република Македонија.
Добитник е на над десетина награди на конкурсите за краток расказ. Автор е на неколку ТВ сценарија снимени од МРТВ.

Автор е на книгите: Бродот нуркач (поема за деца, 1991), Лаѓа од картон граѓа (брзозборки, 1992), Ѕвездена порта (роман, 1993), Источен ѕид (поезија, 1999), Раѓање на ангелот (поема, 2001), Зимска шапка (раскази, 2002), Виолетов дожд (раскази, 2004), Недеремено око (поезија, 2008)

Наградени книги: Прва награда на Подкозјачките поетски средби, 1999, за збирката песни Источниот ѕид. Прличева награда за поемата Раѓање на ангелот.


Книги од Стево Симски во издание на Блесок:


thumb

Недеремено око

Поезија од Стево Симски, еКнига, на македонски. 

Името на збирката произлегува од еден зографски детаљ во нашите цркви на кој се нуди фреско приказ на Исус Емануел, дете, кое скришно од некој агол на внатрешноста на црквата, а најчесто над влезот во коработ, набљудува со подотворено око, сведочи и суди.


thumb

Виолетов дожд

Збирка раскази од Стево Симски, еКнига, на македонски


thumb

Зимска шапка

Збирка раскази од Стево Симски, еКнига, на македонски.

(сите раскази се наградени и/или откупени на разни конкурси за кус расказ во Република Македонија.)  


thumb

Winter Hat

Збирка раскази од Стево Симски, еКнига, на англиски.

Превод: Елизабета Баковска.

(сите раскази се наградени и/или откупени на разни конкурси за кус расказ во Република Македонија.)  


thumb

Недеремено око

Поезија од Стево Симски (2008)

Едиција Бореа, книга 16  

Името на збирката произлегува од еден зографски детаљ во нашите цркви на кој се нуди фреско приказ на Исус Емануел, дете, кое скришно од некој агол на внатрешноста на црквата, а најчесто над влезот во коработ, набљудува со подотворено око, сведочи и суди.


thumb

Виолетов дожд

Збирка раскази од Стево Симски (2004)

Едиција Урбан флуид, книга 03  


thumb

Зимска шапка

Збирка раскази од Стево Симски (2002)

Едиција Урбан флуид, книга 01

 (сите раскази се наградени и/или откупени на разни конкурси за кус расказ во Република Македонија.)  
Блесок бр. 13, февруари-март, 2000
      проза: Џенет капиџик

Блесок бр. 60, мај-јуни, 2008
      проза: Синот


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+