Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Вера Прокешова
Вера Прокешова (1957-2008) – поетеса, преведувачка, докторка по филолошки науки. Завршила студии по словачки и бугарски јазик на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Коменски“ во Братислава. Работела како уредничка во неколку редакции, а до својата смрт беше научен кадар и во Институтот за светска книжевност при Словачката академија на науките во Братислава. Поетски книги: Туѓа (1984), Сончоглед (1988), Синџирче (1992), Тен (1998), Игла (2005). Самостојна преведувачка на повеќе дела од бугарската, француската и чешката литература на словачки јазик. Во соработка со други преведувачи препеала и стихови од романската книжевност, како и текстови од старата кинеска женска поезија. Преведувала во списанија и дела од македонски поети, а во нејзин превод на словачки јазик во 2007 година излезе романот Скриена камера од Лидија Димковска во издание на издавачката куќа „Калиграм“ од Братислава.Блесок бр. 74, септември-октомври, 2010
      поезија: Нежност


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+