Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Иван Купец
Иван Купец (1922-1977) – поет, есеист, преведувач и редактор. За време на т. н. период на нормализација не можел да објавува свои текстови. Неговата прва поетска збирка Според ѕвездите да се менува маската (1940) е продуховена со принципите на надреалистичката поетика, а авторот ја издал под своето првично име Иван Кунош (името го променил во 1941 година). Во збирката По низините, по висините (1955), Купец отстапува од надреалистичката поетика и преминува во поедноставување на поетскиот поглед со акцент врз општествените врски. Стихозбирката Школка (1961) донесува песни за љубовта, како и за местото на човекот во вителот на историјата. Збирката Соблекување од гневовите (1965) ги претставува првенствено личните негативни доживелици од тоталитаристичкиот период на 50-тите години. Други поважни поетски збирки: Час со ангелот (1968), Играта на сенките (1988) и Книгата на сенките (1990), која содржи песни од периодот кога авторот не можел јавно да ги публикува своите песни.Блесок бр. 74, септември-октомври, 2010
      поезија: Ноќ во Аушвиц


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+