Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Јан Ондруш
Јан Ондруш (1932-2000) – еден од најисклучителните словачки поети од втората половина на дваесеттиот век, припадник на поетската група „конкретисти“ односно т. н. „Трнавска група“ поети. На словачки јазик превел избор од поетското творештво на српскиот поет Васко Попа – Вечно невидлива (1966). Поетски книги: Луда месечина (1965), Во жолчна состојба (1968), Движење со цвет (1968), Клечење (1970), Машки црн пипер (1972), Јајченце (реконструирана дебитантска збирка, која авторот бил спречен да ја објави, а подоцна одбил да ја авторизира – 1984), Проголтување на влакното (преработен избор од целокупното творештво – 1996) и Овца во волчја кожа (1997).Блесок бр. 74, септември-октомври, 2010
      поезија: Бунар


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+