Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Јан Гавура
Д-р Јан Гавура (1975) завршил студии по словачки и англиски јазик, а дополнително уште и студии по католичка теологија. Работи како универзитетски предавач на Филозофскиот факултет при Универзитетот во Прешов, каде што е посветен на истражување на словачката и на светската литература на дваесеттиот век, на теоријата на литературата и на поетиката на поетскиот текст. Пишува рецензии и стручни текстови за белетристички, уметнички и книжевно-научни дела. Дебитираше со поетската книга Палење на пчелите (2001) за која ја доби наградата „Иван Краско“ за најдобра дебитантска книга на словачки јазик. Во 2006 година ја издаде својата втора поетска збирка со наслов Секое утро си. Автор е и на научна монографија за творештвото на словачкиот современ поет Јан Бузаши (издадена во 2008 година). Интензивно се занимава со книжевен превод од англиски на словачки јазик; составил и издал на словачки јазик повеќе книжни избори на автори од современата британска, ирска и американска поезија и проза.Блесок бр. 74, септември-октомври, 2010
      есеи: Словачката поезија по 1945 година


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+