Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Иван Херцег
Иван Херцег, поет, прозаист и уредник, роден е 1970 година во Крапина. Студирал кроатистика на Филозофскиот факултет во Загреб, а моментно работи како редактор во Јутарњи лист. Песните му се преведувани на полски, унгарски, македонски и словенечки јазик.
Застапен е во прегледи, панорами и антологии на современата хрватска поезија.
Извршен уредник е во списанието Поезија и уредник во Библиотеката на списанието Поезија.

Ги објавил книгите песни: Нашите други имиња (1994), Ноќ на асфалтот (1996), Снимки на земните воздишки (1997), Ангели во корота (2004), Неправилности (2007).

Награди:
1994 г. – Горан (СКУД И.Г. Ковачиќ)
1996 г. – Здравко Пуцак (Град Карловац)Блесок бр. 75, ноември-декември, 2010
      поезија: Патот кон тебе


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+