Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Борис Домагој Билетиќ
Борис Домагој Билетиќ (Пула, 22 март 1957 г.). Поет, есеист, книжевен критичар, антологичар, публицист, полемичар, преведувач, културен работник, уредник и издавач.
Се образувал најпрвин во родниот град, а потоа дипломирал и магистрирал на денешната Катедра за кроатистика и јужнословенски филологии на Филозофскиот факултет во Загреб. Докторант е на истиот факултет. Живее и работи во Ровињ каде што е директор на Градската библиотека „Матија Влачиќ Илирик“.
Од втората половина на 1970-те во хрватската и странската периодика објавува песни, книжевни критики, огледи, студии и преводи. Застапен е во домашни и странски антологии на хрватската поезија. Одделни песни и поголеми поетски целини му се преведени на петнаесетина светски јазици. Поезијата му е повеќе пати изведувана на Третата програма на Хрватското радио. Автор е на десет книги поезија и коавтор на две графичко-поетски мапи.
Основач е и од почетокот (1996 г.) главен и одговорен уредник на пулското списание за книжевност, културолошки и општествени теми „Нова Истра“.
Добитник е на наградите: „Млада Струга 1984“ (за книгата „Гламја на молкот“), „Тин Ујевиќ“ (1997 г., „Работа на некрополата“), на австриската фондација „КултурКонтакт“ (2002 г., „Бартулско јаболко“), „Јулиј Бенешиќ“ (2008 г., „Пристрасен читател, I-II“). Одликуван е со Орденот Даница хрватска со ликот на Марко Марулиќ (1996 г.) и награден е со Медал на Градот Ровињ (1997 г.).
Избраната критичка литература за неговиот опус содржи повеќе од 60 единици.


Книги од Борис Домагој Билетиќ во издание на Блесок:


thumb

Имам збор

Избрани песни од Борис Билетиќ, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски


thumb

Имам збор

Избрани песни од Борис Билетиќ.
Авторски избор. (2011)

превод од хрватски: Игор Исаковски

Едиција Морфеј, книга 16 
Блесок бр. 80-81, септември-декември, 2011
      поезија: Имам збор


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+