Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Оуен Мартел
Оуен Мартел е роден 1976 година во Понтнедвехан, јужен Велс. Неговиот прв роман на велшки јазик, Cadw dyffydd, brawd („Сочувај ја вербата, брате“) кој го напишал додека студирал во Аберствит, во 2001 година од Уметничкиот совет на Велс ја добил наградата Велшка книга на годината. Неговиот втор роман Dyn yr Eiliad („Другиот човек“) бил во најтесен избор за истата награда во 2004 година и, според еден од критичарите, „меѓник во поновата велшка проза“. Неговата најнова книга Dolenni Hud („Волшебни врски“) е збирка од шест раскази кои се случуваат во „велшките“ градови во САД, а е збогатена во со 40 фотографии од Симон Профит. Исто така, Оуен Мартел е и преведувач. Неговата адаптација на делото „Посегање по нејзиниот живот“ од Мартин Кримп беше поставена во театарот Шерман Симру во Кардиф, во сезоната лето/есен 2009 година.


Книги од Оуен Мартел во издание на Блесок:


thumb

Волшебни врски

Раскази од Оуен Мартел, еКнига, на македонски.

Превод од англиски: Игор Исаковски.

Дополнителни содржини:
– 42 фотографии од Симон Профит

„Волшебни врски“ е исклучителна збирка раскази чиј автор се одделува од своите современици по искрената посветеност.


thumb

Волшебни врски

Раскази од Оуен Мартел (2012)

Превод од англиски: Игор Исаковски. 

Едиција Урбан флуид, книга 14 

„Волшебни врски“ е исклучителна збирка раскази чиј автор се одделува од своите современици по искрената посветеност.
Блесок бр. 80-81, септември-декември, 2011
      проза: Мрежа


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+