Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Дарија Жилиќ
Дарија Жилиќ, родена во 1972 г. во Загреб, е книжевна критичарка, есеистка и поетеса. Членка на Хрватското друштво на писатели.
Објавени книги:
„Гради и јагоди“ (поезија, 2005)
„Танцувај, Модести, танцувај“(поезија, 2010), награда Киклоп за најдобра книга поезија во 2010 година.
„Да се пишува со млеко“ (книги критики за женска поезија, 2010)
„Муза вон гетото“ (есеи и критики, 2010), награда Јулиј Бенешиќ за најдобра книга критики во 2010 година во Хрватска
„Номади и хибриди“ (есеи за филмот и книжевноста, 2010)
„Тропизми“ (книжевни критики, 2011)
„Паралелни градини“ (книга интервјуа со писатели и активисти од Хрватска и од регионот, 2010)Блесок бр. 80-81, септември-декември, 2011
      есеи: Драга Ана


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+