Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Орелија Ласак
Орелија Ласак (р. 1983) е окситанска и француска поетеса. Фасцинирана од врските помеѓу поезијата и визуелните уметности, соработувала со бројни уметници (на изложби Франција, Италија и САД), Песните ѝ се преведени на англиски, италијански, баскиски, каталонски, шпански и фински, а се објавени во бројни списанија и антологии. Во 2011-та раководела со изложбата „Дијалог помеѓу културите и јазиците“ (“Dialogue entre cultures et langues”), одржана во Советот на Европа. Работи како книжевен критичар за регионалната телевизија FR3 sud, и го привршува својот докторат, посветен на барокната окситанска драма.
Објавила неколку збирки и монографии на окситански и француски. Најновата збирка, Рамноденица и други песни, е објавена во Англија, во јуни 2012.

Орелија Ласак е член на Меѓународниот уредувачки одбор на Блесок.
50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+