Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Примож Репар
Примож Репар е роден 1967 год. во Љубљана. Дипломирал филозофија и историја на Филозофскиот факултет во Љубљана. Работи како одговорен уредник на списанието за култура Апокалипса и главен уредник на издавачката куќа Апокалипса. Поет, преведувач и есеист. Преведувач на Киркегор од оригинал. Со делото на Киркегор се занимава и стручно.
Поетски книги: Крст и чекан, 1992; Отаде светот е тенка пајажина, 1994, Молитвеник, 1995, Морс барбариорум, 1996, Алхемија на срцебиењето, 1998, Шуми, икони/Woods, Icons, 2004, На жар, избрани песни, 2006. Избор од неговата поезија во 2003 год. излезе во превод на словачки јазик.
Книга есеи: Записи за апокалипсата, 2000, номинација за наградата Рожанц за најдобра есеистичка книга.


Книги од Примож Репар во издание на Блесок:


thumb

Шуми, икони / Gozdovi, ikone / Woods, Icons

Книга хаику од Примож Репар, еКнига, на македонски, словенечки и англиски. 

Превод на македонски: Лидија Димковска.
Превод на англиски: Јуре Новак, Полона Коленц, Владимир Мартиновски.
 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин  


thumb

Шуми, икони

Книга хаику од Примож Репар, на македонски, словенечки, и англиски (2007)

Превод на македонски: Лидија Димковска
Превод на англиски: Јуре Новак, Полона Коленц, Владимир Мартиновски

Едиција Масин, книга 04  
Блесок бр. 14, април-мај, 2000
      поезија: Избраните

Блесок бр. 51, ноември-декември, 2006
      поезија: Реквием за девојчето
      есеи: Зона, забранет град


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+