Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Мирана Ликар Бајжељ
Мирана Ликар Бајжељ (1961) студирала на Факултетот за уметност во Љубљана и дипломирала на катедрата за Словенечки јазик и книжевност. Почнала да пишува релативно доцна.
Добила бројни награди за своите куси раскази. Првата ја добила во 2006-та, на конкурсот на списанието „Она“, по што во 2007 г. следела и наградата на Фестивалот за млада литература Уршка.
Нејзината прва збирка раскази „Саботни приказни“ е објавена во 2009. Збирката е номинирана за престижната словенечка награда за расказ, Фабула, како и за дебитантска книга проза на Саемот на книга во Љубљана.
Во 2010 г. ги добила наградите и од жирито и од публиката на натпреварот на е-списанието Air Beletrina. Во 2012 година, писателот и уредник Александар Хемон го избрал нејзиниот расказ „Надиното шамиче“ за идното издание на престижната антологија на Најдобра европска проза. Истата година, овој и други раскази се објавени во нејзината втора збирка раскази „Седум збора“.
Живее во Љубљана, работи како наставничка по словенечки јазик и книжевност.Блесок бр. 107, мај 2016
      проза: Утро на последниот ден

Блесок бр. 86, септември-октомври, 2012
      проза: Светлоста во август


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+