Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Зоран Анчевски
поет, есеист, преведувач. Роден е во Скопје на 16 мај 1954 година. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Доктор по филолошки науки. Професор на Катедрата за англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Секретар на Македонскиот ПЕН центар. Член на ДПМ од 1994 година.

Автор е на стихозбирките: Патување низ скршени слики (1984), Стратегија на поразот (1994), Линија на отпорот (1998), Превод на мртвите (2000).

Зоран Анчевски бил уредник на Блесок Поезија


Книги од Зоран Анчевски во издание на Блесок:


thumb

Balkan P.E.N. Literatures (2001)

Балкански П.Е.Н. литератури (2001), збирка, еКнига, на англиски.

Во избор на: Зоран Анчевски, Небиле Дирекчигил, Ферида Дураковиќ, Тахсин Јучел, Дениса Команеску, Ванеса Матајц, Михајло Пантиќ, Сретен Перовиќ, Сибила Петлевски, Алек Попов, Сакис Серефес 


thumb

Избрани песни

Поезија од Зоран Анчевски, еКнига, на македонски.


thumb

Selected Poems

Поезија од Зоран Анчевски, еКнига, на англиски.


thumb

Zoran Ančevski (ed.): Anthology of Macedonian P.E.N. Poets

Антологија на македонските ПЕН поети, уредил Зоран Анчевски. еКнига, на англиски.
Блесок бр. 08, април-мај, 1999
      поезија: Балкан


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+