Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Југослав Петровски
поет и драмски писател. Роден е на 9 мај 1969 година во Куманово. Завршил Факултет за драмски уметности во Скопје, отсек драматургија и режија. Слободен уметник. Член на ДПМ..

Автор е на книгите: Ефтини гладијатори (драма, 1989), Петтата страна на светот (поезија, 1992), Коитус со ѓаволот (драма, 1993), Евангелие по Јуда (драма, 1993), Вазна од порцелан (драма, 1996), Елешник (драма, 1997).

Добитник е на наградите: „Шекспирова награда“ (прва) на меѓународен конкурс за драма во Лондон, награда за најдобар драмски текст во Македонија на Театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп.


Книги од Југослав Петровски во издание на Блесок:


thumb

Вазна од порцелан

Драма од Југослав Петровски, еКнига, на македонски.


thumb

Porcelain Vase

Драма од Југослав Петровски, еКнига, на англиски.

Превод: Георг Роман и Југослав Петровски.
Блесок бр. 14, април-мај, 2000
      театар, текст: Вазна од порцелан


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+