Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Сибила Петлевски
Сибила Петлевски, писателка, научник, авторка на поетски, прозни, театарско-теориски книги и драмски текстови, преведувачка, универзитетска професорка, уредничка и перформерка родена во Загреб. Дипломирала, магистрирала и докторирала на Филозофскиот факултет на Загрепскиот универзитет. Предава драматургија на Академијата за драмски уметности. Членка е на Европската поетска академија и француската поетска академија Маларме. Добитничка е на годишната награда Владимир Назор за книжевност, меѓународната награда Поетека за книгата Споени лица и наградата Петар Бречиќ за теориска драматургија. Нејзината драма Ледениот генерал е избрана во меѓународната селекција на Берлинскиот фестивал Штукмарт 2005. Преведувана е и застапена во повеќе национални и неколку меѓународни антологии. Настапувала на сите поважни светски книжевни фестивали. Уредничка е во домашни и странски списанија. Од 2001-2005 година била претседателка на Хрватскиот ПЕН. Членка е на управата на Меѓународниот ПЕН.
Објавени книги – поезија: Кристали (1988), Скок од место (на хрватски и македонски, во превод на Анте Поповски, 1990), Сто александриски епиграми (1993), Вавилон (2000), Тешки спијачи (на англиски, 2000), Либитина (2002), Кореографија на страдањето (2002), Споени лица (2006).
Проза: Француска суита (1996), Кореографија на страдањето (2002), Ноќен тренинг (2006, и на македонски, во превод на Игор Исаковски, во 2008), Мојот Антонио Диаволо (2007).
Драми: Ледениот генерал (2005), Калиостро засекогаш (либрето) и Куќата на Рембо (последните две на англиски, 2007).
Авторка е на шест тома научни и стручни книги.

Сибила Петлевски е член на Меѓународниот уредувачки одбор на Блесок.


Книги од Сибила Петлевски во издание на Блесок:


thumb

Пакет 06

Три романи од Сибила Петлевски 

• Ноќен тренинг
• Мојот Антонио Диаволо
• Време на лаги (Табу I)
thumb

Пакет 04

Три врвни романи со ненадминлива цена! 

• „Ноќен тренинг“, од Сибила Петлевски
• „Дванаесеттиот дијалог“, од Том Петсинис
• „Раковиот напоредник“, од Хенри Милер


thumb

Пакет 01

Едиција ЕваТас, 2009 г. 

• „Споени лица“, избрана поезија од Сибила Петлевски
• „Деновиве ако не и утре“, избрана поезија од Јовица Ивановски
• „Пофалба на невиноста“, избрана поезија од Хенк ван Керквијк


thumb

Ни беше толку убаво! (Табу II)

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Пишуван како биографски роман и семејна сага, романот „Ни беше толку убаво!“ раскажува за психоаналитичарот чиј живот е всушност психограм на дваесеттиот век.


thumb

Време на лаги (Табу I)

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Годишна награда „Т-Портал“, Хрватска, 2010

Трилогијата „Табу“ им е посветена на храбрите, кои не прифаќаат да живеат во време на лаги; на луѓето кои не се плашат од слободата.


thumb

Мојот Антонио Диаволо

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Потресна романескна фатаморгана која ги брише границите помеѓу она за кое сме свесни и она кое не можеме да го контролираме.


thumb

Joined Faces

Избрана поезија од Сибила Петлевски, еКнига, на англиски. 

Превод на англиски: Миљенко Ковачиќек и Сибила Петлевски.
 

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

Spojena lica

Избрана поезија од Сибила Петлевски, еКнига, на хрватски. 

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

Споени лица

Избрана поезија од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

Ноќен тренинг

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Главната јунакиња на романот како да е вакцинирана со Бенјамин или со оној вид интелектуално братство кое историјата ја сфаќа како постојана катастрофа.


thumb

Ни беше толку убаво! (Табу II)

Роман од Сибила Петлевски (2012) 

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Едиција с.р., книга 26 

Пишуван како биографски роман и семејна сага, романот „Ни беше толку убаво!“ раскажува за психоаналитичарот Виктор Тауск чиј живот е всушност психограм на дваесеттиот век.


thumb

Balkan P.E.N. Literatures (2001)

Балкански П.Е.Н. литератури (2001), збирка, еКнига, на англиски.

Во избор на: Зоран Анчевски, Небиле Дирекчигил, Ферида Дураковиќ, Тахсин Јучел, Дениса Команеску, Ванеса Матајц, Михајло Пантиќ, Сретен Перовиќ, Сибила Петлевски, Алек Попов, Сакис Серефес 


thumb

Време на лаги (Табу I)

Роман од Сибила Петлевски (2010)

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Едиција с.р., книга 13 

Годишна награда „Т-Портал“, Хрватска, 2010 

Трилогијата „Табу“ им е посветена на храбрите, кои не прифаќаат да живеат во време на лаги; на луѓето кои не се плашат од слободата.


thumb

Мојот Антонио Диаволо

Роман од Сибила Петлевски (2010)

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Едиција с.р., книга 10

Потресна романескна фатаморгана која ги брише границите помеѓу она за кое сме свесни и она кое не можеме да го контролираме.


thumb

Споени лица / Spojena lica / Joined Faces

Избрана поезија од Сибила Петлевски, на македонски, хрватски и англиски. (2009) 

Превод на македонски: Игор Исаковски. 
Превод на англиски: Миљенко Ковачиќек и Сибила Петлевски.
 

Едиција EvaTas, книга 01

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

Ноќен тренинг

Роман од Сибила Петлевски (2008)

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Едиција с.р., книга 03

Главната јунакиња на романот како да е вакцинирана со Бенјамин или со оној вид интелектуално братство кое историјата ја сфаќа како постојана катастрофа.
Блесок бр. 15, јуни-јули, 2000
      галерија, осврти: Животопис како духовен патепис

Блесок бр. 53, март-април, 2007
      проза: Ноќен тренинг

Блесок бр. 67-68, јули-октомври, 2009
      поезија: Споени лица

Блесок бр. 77-79, март-август, 2011
      проза: Време на лаги (Табу I)

Блесок бр. 82, јануари-февруари, 2012
      проза: Станицата Пјерфит


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+