Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Славе Ѓорѓо Димоски
роден 1959 во Велестово, дипломирал на Филолошкиот факултет во Скопје. Живее во Велестово, Охридско. Работи како наставник по македонски јазик и литература.

Поетски книги: Гравири (1979); Проект (1982); Студен порив (1985); Последните ракописи (1988); Спореден пат (1991); Предмети и аргументи (1994); Анабаза (1994); Темно место (2000).
Пишува и поезија за деца.

Застапуван во многу антологии и преведуван на повеќе јазици.


Книги од Славе Ѓорѓо Димоски во издание на Блесок:


thumb

Родной язык (сборник стихотворений)

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на руски.

Превод: Олга Панкина.


thumb

Мајчин јазик (избрани песни)

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на македонски.


thumb

Избрана поезија

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на македонски.


thumb

Selected Poetry

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на англиски.
Блесок бр. 08, април-мај, 1999
      поезија: Темен коњ лежи над планината

Блесок бр. 61-62, јули-октомври, 2008
      галерија, осврти: Како човекот настанал од охридската пастрмка


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+