Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Трајче Крстески
раскажувач, романсиер, поет, драмски автор. Роден е на 18 мај 1950 година во Прилеп. Уредник на списанието „Стремеж“. Член на ДПМ од 1980 година.
Автор е на книгите Скица за гоблен со палјачо (драма, 1971), Арлекин со празни раце (роман, 1981), Пресуда (драма, 1982), Убиство со умисла (драма. 1983), Бесење пес (раскази, 1983), Бела Митра (роман, 1984), Ослободен човек (роман, 1986), Светлина зад ридот (роман, 1990), Лов (роман, 1991), Градење црква (драма, 1993), Силјан повторно лета (роман, 1994), Скриеното во говорот (поезија, 1997), Фантазмагории (раскази, 1999), Габи (книга за печурки, 1999), Јона и полжавот (роман, 2000).
Добитник е на наградите: „Нарциса“ и „Мисла“.Блесок бр. 16, август-септември, 2000
      проза: Тепање див зајак

Блесок бр. 39, ноември-декември, 2004
      проза: Епизодист


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+