Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Умберто Еко
Умберто Еко (1932) е италијански писател и научник, најпознат по својот прв роман Името на розата (1983). Во академскиот свет е познат како водечки научник во полето на семиотиката.

Еко е роден во Турин, Италија. Откако докторирал на Туринскиот универзитет во 1954, работел во редакцијата за култура на Италијанската РТВ. Од 1956 до 1970 предава естетика и семиотика на неколку италијански универзитети, а во 1971 станува професор по семиотика на Универзитетот во Болоња. Оттогаш, Еко е визитинг професор на неколку универзитети во САД, меѓу кои и Њу Јорк, Јејл и Колумбија.

И покрај неговото научно влијание, Еко е најпознат како колумнист во италијанските весници и списанија, и како прозаист. Покрај Името на розата, Еко има објавено уште неколку други романи кои го покажуваат неговото огромно познавање на историјата, философијата и книжевноста. Меѓу овие романи се и Фукоовото клатно (1988), Островот на претходниот ден (1994) и Бодулино (2000).

Од теоретските текстови на Еко се издвојуваат Отворено дело (1976), Теорија на семиотиката (1968, 1976) и Ограничувањата на интерпретацијата (1991).Блесок бр. 16, август-септември, 2000
      есеи: Од Интернет до Гутенберг

Блесок бр. 41, март-април, 2005
      есеи: Вечен фашизам

Блесок бр. 48, мај-јуни, 2006
      есеи: Уметноста на создавање легенда

Блесок бр. 55, јули-август, 2007
      проза: Сртот


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+