Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Љупчо Јолевски
Љупчо Јолевски (мини прошетка по сопствените четири децении од животот):

Роден е во едно циганско лето далечната ... Запишале: 29 септември 1958. На здравје! Растел во дивината на Дебарца - Охридско со сонцето во срцето и мечтаел да ги анимира другите. Наместо да ја продолжи семејната традиција и да стане печалбар, татко му го оставил да се снаоѓа на правливиот асфалт од полуурбаното Скопје. Животните лекции ги учел без задршка. Времето на братството и детинството му дарило можност да другарува со винилите на Цепелин, Боуви, Морисон и Дорс. И, наместо да продолжи да свири, почнал да пишува. Најнапред во „Млад борец“ - новинарска школа на животот. Еднаш и засекогаш. Го минал патот од носење бурек како соработник, преку чорба во „Пивница“ како новинар, и му се посреќило да биде уредник на културната рубрика во времето на „пролетта на македонското новинарство“ и рушењето на лажниот мир во соцреалистичката средина. А, пишувал најнапред за сè, за потем да почне да го гризе она што го правела неговата рокенрол генерација (Архангел, Мизар, Падот на Византија...) и да се бори и на нив да им светнат рефлекторите над главата. Времено, киснел во Телевизија (музичката емисија „Видеометроном“ и неделното попладне), за да потем слези долу и се инфицира од Радиото. Еднаш и...засекогаш со магијата. Од некаде 1995 бил кормилар на култната Стотројка (Канал 103). Едновремено, со Оливер Белопета ја работел (бајаги години) музичката страница во саботниот број на „Нова Македонија“. Искуство што со пари не се доплаќа. Упс, да не заборавам соработувал во „Екран“, „Детска радост“, потоа безмалку сите младински весници во поранешна Југославија, „Рок“, „Време - забаве“, „Македонско време“, „Град“... „Старт“, Блесок“, „Балканис“, „Антена“ („Дневник“)...Блесок бр. 117, декември, 2017
      звук, осврти: ИНТЕРВЈУ: ГОРАН ТРАЈКОСКИ

Блесок бр. 118, март-април, 2018
      звук, осврти: ИНТЕРВЈУ: ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ

Блесок бр. 119, мај-јуни, 2018
      звук, осврти: ИНТЕРВЈУ: КОКАН ДИМУШЕВСКИ

Блесок бр. 16, август-септември, 2000
      звук, осврти: За кого бијат тапаните?

Блесок бр. 17, октомври-ноември, 2000
      звук, осврти: Ритмистика
      звук, осврти: Денови на голтање на слободата

Блесок бр. 18, јануари, 2001
      звук, осврти: Балкански рокенрол самит

Блесок бр. 19, февруари-март, 2001
      звук, осврти: Се разбудив во движење
      звук, осврти: Храбри глупави песни

Блесок бр. 20, април-мај, 2001
      звук, осврти: Кирил: Религија и(ли) секс?
      звук, осврти: Џиван Гаспаријан, небесниот Ерменец
      звук, осврти: Интервју со Џиван Гаспаријан
      звук, осврти: Кој што ме чуе да пеам!

Блесок бр. 21, јуни-јули, 2001
      звук, осврти: Интервју со Дарко Рундек
      звук, осврти: Дивиот галоп на „коњите“
      звук, осврти: „Исцелителот“ замина во светлината
      звук, осврти: Македонија = Каледонија (?!)

Блесок бр. 22, август-септември, 2001
      звук, осврти: Интервју со Златко Ориѓански
      звук, осврти: Два чекора напред - еден во место

Блесок бр. 23, октомври-ноември, 2001
      звук, осврти: Интервју со Џим Хол

Блесок бр. 24, јануари-февруари, 2002
      звук, осврти: Интервју со Синтезис

Блесок бр. 25, март-април, 2002
      звук, осврти: Интервју со Кирил

Блесок бр. 26, мај-јуни, 2002
      звук, осврти: Алката што недостасуваше
      звук, осврти: Збогување со имагинарниот свет

Блесок бр. 27, јули-август, 2002
      звук, осврти: Само еднаш во животот?!
      звук, осврти: Серенади за љубовта

Блесок бр. 28, септември-октомври, 2002
      звук, осврти: Верба
      звук, осврти: Чувари
      звук, осврти: Радио: Канал 103

Блесок бр. 29, ноември-декември, 2002
      звук, осврти: Пирати
      звук, осврти: Лузери

Блесок бр. 30, јануари-февруари, 2003
      звук, осврти: Интервју со Мизар

Блесок бр. 31, март-април, 2003
      звук, осврти: Тони Китановски Трио во „Универзална сала“
      звук, осврти: Хопкинс - Китановски Квартет во „Универзална сала“

Блесок бр. 32, мај-јуни, 2003
      звук, осврти: Реј Кудер, музички мисионер
      звук, осврти: Кула од карти ќе му одолева на времето

Блесок бр. 39, ноември-декември, 2004
      звук, осврти: Чалгијата е поп-музика на едно време

Блесок бр. 40, јануари-февруари, 2005
      звук, осврти: Кобна убавина – крик на негодување кон мршојадите

Блесок бр. 41, март-април, 2005
      звук, осврти: Зоран Маџиров – музичар-номад
      звук, осврти: Кирил Џајковски – модерен музичар

Блесок бр. 42, мај-јуни, 2005
      звук, осврти: Фадото е како воден печат

Блесок бр. 44, септември-октомври, 2005
      звук, осврти: Малку блуз, малку рок, многу душа
      звук, осврти: Блузот и фламенкото се браќа по чувства

Блесок бр. 45, ноември-декември, 2005
      звук, осврти: Боса-нова од Рио и рокенрол од Пернамбуко
      звук, осврти: Не свирам музика со умот, туку со срцето и душата

Блесок бр. 46, јануари-февруари, 2006
      звук, осврти: Жестоко звуковно патешествие до центарот на слободата
      звук, осврти: Македонија е рудник на талентирани луѓе

Блесок бр. 47, март-април, 2006
      звук, осврти: Фолтин: Водиме герилска војна со малодушноста

Блесок бр. 48, мај-јуни, 2006
      звук, осврти: Љубојна со македонска музика за XXI век
      звук, осврти: Мечти и тишини

Блесок бр. 49, јули-август, 2006
      звук, осврти: Лудиот Јапонец во земјата на искршени ритми


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+