Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Иштван Вереш
роден во Будимпешта, Унгарија, во 1964 година, поет и преведувач. Дипломирал на универзитетот во Будимпешта и се стекнал со диплома по унгарски и чешки. Сега работи како асистент по чешка филологија на Католичкиот универзитет во Будимпешта. Од 1994 до 1997 година е уредник за превод во издавачката куќа ЈАК. Пишува поезија, куси проза и есеи. Поважни збирки: Сол, леб 1988, Што не гледа заспаниот 1994, Чудо од стар човек, една збирка раскази и една збирка есеи заедно со Иштван Кемени. Преведува од чешки. Добитник на наградата Кристал на Виленица 2000.Блесок бр. 17, октомври-ноември, 2000
      поезија: Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+