Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Теки Дервиши
роден во Ѓаково, Косово, Југославија, во 1943 година. По студиите на Приштинскиот универзитет, на Институтот за филозофија и култура, работи како есеист и книжевен театарски критичар во повеќе албански дневни весници и други списанија. Сепак, она што Теки Дервиши го прави истакнат интелектуалец – е, секако, неговата книжевна работа, како и неговиот антикомунистички став на вистински политички дисидент. Уште во раните шеесетти, заради неговите политички ставови беше затворен од страна на тогашниот југословенски режим, и поминува три години од неговиот живот на едно од најозлогласените комунистички затвори во тоа време – на Голи Оток (затвор кој, најверојатно, е најдоследна аналогија на Сталиновите работни кампови – „Гулази“).
Теки Дервиши е автор на 18 драмски дела, како и автор на бројни новели, кратки раскази, книги поезија, како и есеи од областа на филмот и театарот. Голем број фрагменти земени од неговите дела се преведувани на бројни европски јазици.
Негови театарски дела се: Скротителот на луѓе со смарагдни очи – 1977, Убиство во таверната – 1978 , Илирски крал – 1985, 1995, Ридот на тагата –1987, Ексхумацијата на Пјетр Богдани – 1990 , Пролетта на книгите – 1990, Граница со татковината – 1994, Војчек – 1995, Враќање на Џеми Гостивари – 1995, Задоцнети коски – 1998.Блесок бр. 08, април-мај, 1999
      театар, текст: Коските што доаѓаат доцна


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+