Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Томислав Османли
сценарист, драматург, теоретичар на медиумите, писател, критичар, новинар и есеист. Роден е во Битола, во 1956 г.
Автор е на десет книги од различни жанрови, меѓу кои: првите македонски книги посветени на Седмата (Филмот и политичкото, 1981) и на Деветтата уметност (Стрип, запис со човечки лик, 1987) , како и на книгата сценарија (Скопски диптих, 1991), есеи за граѓанскиот урбанитет (Медиумот што недостасува, 1992), збирки раскази (Пеперутката на детството, 1993 и Виолетни светлини и сенки, 2001) и политички осврти и есеи (Ослушнувања во глуво доба, 1994), драмски текстови (Ѕвездите над Скопје , 2000).
Негови раскази се поместени во антологиите Скопски раскази (1996) и Ден за Скопје (1998)
Автор е на сценариото за играниот филм Aнгели на отпад (1995)
Драматуршка активност: Луѓе без адреса (1976), Ѕвездите на ’42-та (1984), Скопски сновиденија (1987), Смок лета по небото (1999).
Во 2008 година, под наслов Ликови од меѓувреме, Блесок ги објави неговите филмски / ТВ сценарија По повод Манаки, Стрмоглави и Ангели на отпад. Следната година, кај истата издавачка куќа го објавува својот прв роман Дваесет и првиот.
Пишува и разнородни проекти за сценска реализација: сатирична комедија Салонот Бумс (1987); мултимедијална сценска повест Мементо за еден град (1993), мултимедијалниот проект Немирни сенки (1993). Двајца во Еден (1995), Светулки во ноќта (1997), Техно ѕвезда (2000), Новиот цар (2001).
Добитник е на повеќе творечки, општествени и професионални награди и признанија.
Денес работи како одговорен уредник на Културно-уметничката програма на Телма телевизија.


Книги од Томислав Османли во издание на Блесок:


thumb

Пакет 25

Македонски роман

• Томислав Османли: Дваесет и првиот 
• Оливера Николова: Куќичка 
• Игор Исаковски: Пливање во прашина


thumb

Пакет 09

Три врвни романи, од тројца врвни автори 

• „Учител на љубовта“ од Јосип Ости
• „Хотел Гранд“ од Ренато Баретиќ
• „Дваесет и првиот“ од Томислав Османли (II издание)


thumb

Дваесет и првиот

Роман од Томислав Османли, еКнига, на македонски.

Награда „Роман на годината“, „Утрински весник“, 2009;
Македонски кандидат за наградата “Балканика“, 2010. 


thumb

Ликови од меѓувреме

Три филмски сценарија од Томислав Османли, еКнига, на македонски.

Авторот е добитник на бројни награди

Во своите сценаристички творби Томислав Османли, точно според насловот на книгата, дава цели галерии впечатливи ликови, карактери и човечки судбини откривани во драматичните, македонски историски меѓу-времиња.


thumb

Сликата на тетка Рашела

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на македонски.


thumb

Пат за Парамарибо

Драма од Томислав Османли, еКнига, на македонски.


thumb

Двајца во Еден

Драма од Томислав Османли, еКнига, на македонски.


thumb

Two in Eden

Драма од Томислав Османли, еКнига, на англиски.

Превод: Димитар Т. Османли.


thumb

Trip to Paramaribo

Драма од Томислав Османли, еКнига, на англиски.

Превод: Ирена Таневска.


thumb

Slika tete Rašele

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на српски.

Превод: Љупчо Сиљановски.


thumb

Fotografia Ciotki Racheli

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на полски.

Превод: Дорота Холовња и Здислав Дудак.


thumb

Dvoje u Edenu

Драма од Томислав Османли, еКнига, на српски.

Превод: авторот.


thumb

Doi în Eden

Драма од Томислав Османли, еКнига, на романски.

Превод од македонски: Рамона Раковица и Андреа Санду.


thumb

Aunt Rachel’s Photograph

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на англиски.

Превод од македонски: Димитар Т. Османли.


thumb

Граѓански простор

Разгледи за културата на салонот и за граѓанските вредности, од Томислав Османли (2011)

Едиција Индра, книга 09

„Сè повеќе ми се чини дека сите наши проблеми доаѓаат оттаму што на валиден начин не сме поминале низ една битна социјална и историска институција, граѓанскиот салон.“


thumb

Дваесет и првиот, II издание

Роман од Томислав Османли (2010)

Едиција с.р., книга 12

Награда „Роман на годината“, „Утрински весник“, 2009;
Македонски кандидат за наградата “Балканика“, 2010. 


thumb

Дваесет и првиот

Роман од Томислав Османли (2009)

Едиција с.р., книга 07

Награда „Роман на годината“, „Утрински весник“, 2009 


thumb

Ликови од меѓувреме

Три филмски сценарија од Томислав Османли (2008)

Едиција Ернест, книга 04

Авторот е добитник на бројни награди

Во своите сценаристички творби Томислав Османли, точно според насловот на книгата, дава цели галерии впечатливи ликови, карактери и човечки судбини откривани во драматичните, македонски историски меѓу-времиња.
Блесок бр. 02, април-мај, 1998
      проза: Облаци

Блесок бр. 12, јануари, 2000
      театар, текст: Двајца во Еден

Блесок бр. 33, јули-август, 2003
      есеи: Казанот наречен Скопје

Блесок бр. 36, мај-јуни, 2004
      театар, текст: Пат за Парамарибо

Блесок бр. 75, ноември-декември, 2010
      проза: Дваесет и првиот


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+