Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Лилјана Дирјан
родена 1953 година во Скопје. Дипломирала на Филолошкиот факултет. Била на студиски престој во Париз, како стипендист на Француската влада и Фондацијата Губелкијан.

Ги објвила следните книги поезија: Природна појава (Мисла 1980), Жива мера (Наша книга, 1985), Пелин поле (Мисла 1989), "Champ d'abisinthe", (на француски јазик), 1996, кај издавачот Est/Quest Internationales, Париз и Тешка свила (Матица Македонска 1997).

Добитник е на наградите „Студентски збор“ (1980) и „Браќа Миладиновци“ (1985). Преведувана е на повеќе јазици и застапена во бројни антологии на македонската современа поезија.

Живее и работи во Скопје. Моментно е главна уредничка на списанието „Жена“ и е една од оснивачите и членка на Независните писатели на Македонија.Блесок бр. 03, јуни-јули, 1998
      поезија: Пурпур


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+