Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Венко Андоновски
раскажувач, романсиер, драмски автор, поет, есеист, критичар, книжевен теоретичар. Роден е во Куманово на 30 мај 1964 година. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Доктор по филолошки науки. Професор на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Член на Македонскиот ПЕН центар. Член на ДПМ од 1990 година.
Автор е на книгите: Нежното срце на варварот (поезија, 1986), Квартот на лиричарите (раскази, 1989), Фрески и гротески (раскази, 1993), Азбука на непослушните (роман, 1993), Текстовни процеси (есеи, 1996), Ѕвоната на Матош (студија, 1996), Структурата на македонскиот реалистички роман (студија, 1997), Три драми - Словенски ковчег, Бунт во домот за старци, Адска машина (1998), Дешифрирања (2000), Папокот на светот (2001).
Добитник на наградите: „Рациново признание“, прва награда за роман на издавачот „Зумпрес“ - Скопје, награда за најдобар драмски текст на Македонските театарски игри „Војдан Чернодрински“ - Прилеп, награда „Роман на годината“ и награда „Балканика“.

Венко Андоновски бил уредник на Блесок Проза


Книги од Венко Андоновски во издание на Блесок:


thumb

Црни играчки

Драма од Венко Андоновски, еКнига, на македонски.


thumb

Кич митологии

Колумни од Венко Андоновски, еКнига, на македонски.


thumb

Dark Dolls

Драма од Венко Андоновски, еКнига, на англиски.

Превод: Зоран Анчевски и Ричард Гофрен.
Блесок бр. 03, јуни-јули, 1998
      проза: Опитот на Наум Манивилов

Блесок бр. 09, јуни-јули, 1999
      театар, текст: Словенскиот ковчег

Блесок бр. 25, март-април, 2002
      театар, текст: Црни играчки

Блесок бр. 59, март-април, 2008
      проза: Вештица

Блесок бр. 89, март-април, 2013
      критика: Интеркултурен настан на годината

Блесок бр. 98, септември-октомври, 2014
      критика: Кон романот „Призраци со срмени нишки“ од Калина Малеска


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+