Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Ферид Мухиќ
Професорот по филозофија на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, Ферид Мухиќ (роден 1944) ја започнал својата академска кариера како асистент на Институтот за социолошки истражувања во Скопје, 1970. На Катедрата за филозофија започнал како асистент во 1974; Вонреден професор од 1976 до 1980; Редовен професор е од 1980 до денес. Почесен професор на ISTAC, Куала Лумпур; Државниот универзитет на Флорида; Универзитетот Сиракуза, Њујорк; Сорбона 8, Париз; и неколку универзитети во Југоисточна Европа. Главни професионални преокупации: современа филозофија, културна антропологија, естетика, филозофија на политиката.

Книги: Методи на критиката, 1977; Мисла; Револуции и класни борби, 1978; Култура; Филозофија на иконоклазмот, 1983, Босна и Херцеговина; Мотивација и медитација, 1988; Македонска книга; Штитот од злато, 1988; девет изданија до сега, преведени на македонски, англиски, француски, албански и турски, првото издание публикувано од Просвета, Југославија; Noumenology на телото, 1994; Табернакул; Soul's Rose, 1994; Јазикот на филозофијата, 1995; Македонија: Catena Mundi, Табернакул, 1995; Разум и моќ, Битола, 1996; Yugoslavia and After, Longman, UK; Големата градба и други разговори со непознатиот, 2001; Блесок; Logos and Hierarchy, Скопје, 2001. Има објавено и три книги поезија: Falco Peregrinus, 1988; Стотина чекори нагоре, 1994; Чадот од догорчето на сонот, 1996. Блесок има објавено избор од неговите колумни Прамен волна во 2001.

Ферид Мухиќ бил уредник на Блесок Есеи.

Е-книги од Ферид Мухиќ во издание на Блесок:
Големата градба и други разговори со непознатиот
Прамен волнаБлесок бр. 01, март, 1998
      есеи: За Македонија

Блесок бр. 04, август-септември, 1998
      есеи: Екстаза и конспирација

Блесок бр. 09, јуни-јули, 1999
      есеи: Царот на Птиците

Блесок бр. 13, февруари-март, 2000
      есеи: Азган ангел
      галерија, осврти: Азган ангел

Блесок бр. 20, април-мај, 2001
      есеи: Патоказот и патот

Блесок бр. 25, март-април, 2002
      проза: Австриски глави


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+