Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Ким Мехмети
раскажувач, есеист, публицист, новинар. Роден 1955. Пишува и објавува на македонски и албански јазик.
Ги објавил збирките раскази: (на албански јазик) „Правот што никнува“, 1986; „Тагување“, 1988, „Болеро, Среќа, Судбината на Фатуше, Собирач и на овенати цвеќиња, Месечевиот цвет“; (на македонски јазик) „Поместени рапсодии“, 1989; „Начек“, 1991; „Рибата Екстазис“, 1994, „Месечев цвет“; романот „Седум ноќи тага“, на албански и македонски јазик, „Селото на проколнатите деца“, 1998, на македонски. Составувач е на антологијата „Албански краток расказ“, 1997. Преведува од албански на македонски јазик и обратно. Награди: Национална награда за најдобра прозна книга на албански јазик за збирката Судбината на Фатуше.Блесок бр. 23, октомври-ноември, 2001
      проза: Затвореник


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+