Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Лилјана Јокиќ Каспар
Лилјана Јокиќ Каспар е родена во Нови Сад, Југославија: прозаист, ТВ сценарист, критичар. Дипломирала Теорија и општа книжевност на Философскиот факултет при Универзитетот во Нови Сад.
Десетина години работела како новинар и пишувала културна колумна во локалниот весник, како и за литературни списанија.

Објавени дела:
Ампула за ноќната пеперутка (1981, Матица српска) - збирка раскази;
Никогаш не пропуштај го трикот на магијата (1990) - роман;
Лилипутанците патуваат во 21-от век (1993) - драма;
Четири мали жени (1996, Стубови културе) - роман;
Ќелави кучиња (1998, Народна књига) - роман.

Други полиња на интерес: современа проза; проблемите, развојот и местото на литераурата во тоталитарните режими; изгледот на литературата во транзициониот и пост-комунистичкиот период.Блесок бр. 21, јуни-јули, 2001
      проза: Ќелави кучиња


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+