Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Ханс ван де Ваарсенбург
Ханс ван де Ваарсенбург (Хелмонд, 1943) ја објавил својата прва книга песни, насловена Gedichten (Песни), во 1965 година. Неговата збирка De vergrijzing (Сивеењето) е наградена со наградата за поезија Јан Камперт во 1973 година. Во март 2004 година, за целокупниот опус ја примил првата Општинска награда на Советот на Град Хелмонд. Освен поезија, Ван де Ваарсенбург пишува и проза за деца.

Помеѓу 1995 и 2000 бил претседател на Холандскиот ПЕН Центар. Од 1997 е претседател на Меѓународните поетски ноќи во Маастрихт, (www.maastrichtpoetry.com), голема биенална манифестација која по петти пат се одржа во јуни 2006 година.

Некои од поновите книги се:
Beschrijvingen van het meer
(Описи на езерото), Ротердам, Bèta Imaginations, 2000
Избрани песни (1980-2000)
, Скопје, Блесок, 2002
Waar de wegen waren
(Каде и да водат патиштата), Амстердам, Wereldbibliotheek, 2003
Paisajes Marinos y otros poemas
(Морски пејзажи и други песни), México D.F., Trilce Ediciones, 2004
Azul
(Азул), Амстердам, Wereldbibliotheek, 2006
Преку полињата / Over de velden / Across the Fields Скопје, Блесок, 2006

Веб сајт изработен од блесок.веб.дизајн: http://www.waarsenburg.com.mk

Ханс ван де Ваарсенбург е претседател на Меѓународниот уредувачки одбор на Блесок.


Книги од Ханс ван де Ваарсенбург во издание на Блесок:


thumb

Преку полињата / Over de velden / Across the Fields

Нова и избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на македонски, холандски и англиски јазик.  

Превод на македонски: Игор Исаковски. 
Превод на англиски: Питер Бореас.
 


thumb

Een keuze uit de gedichten

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на холандски.


thumb

Avondlicht

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на холандски.


thumb

Asparagus, asparagus

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на англиски.


thumb

Asparagus, asparagus

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на португалски. 

Препев: Ариј Пос.


thumb

Abendlicht

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на германски.


thumb

Преку полињата / Over de velden / Across the Fields

Нова и избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, на македонски, холандски и англиски јазик. (2006)

Превод на македонски: Игор Исаковски
Превод на англиски: Питер Бореас

Едиција Морфеј, книга 08  


thumb

Избрани песни (1980-2000)

Избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург.
Авторски избор. (2002)

Превод од англиски: Зоран Анчевски

Едиција Морфеј, книга 01

Ханс ван де Ваарсенбург не е поет кој му се наметнува на нашето внимание во оној гласен ентураж кој сè повеќе ја заменува самата литература.


thumb

Selected Poems

Избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, на англиски. еКнига.


thumb

Избрани песни

Избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, на македонски. еКнига.
Блесок бр. 24, јануари-февруари, 2002
      поезија: од „Избрани песни (1980-2000)“

Блесок бр. 50, септември-октомври, 2006
      поезија: Непостоечките простори


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+