Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Драги Михајловски
Драги Михајловски (1951), писател, преведувач и професор на Филолошкиот факултет во Скопје. Од 1981 година досега објавил шест збирки раскази (Речно улиште, 1981; Ѓон, 1990; Скок со стап, 1994; Триполската капија, 1999, Раскази од шести кат, 2003 и Пеперуткарот, 2009) четири романи (Пророкот од Дискантрија, 2001; Смртта на дијакот, 2002, Мојот Скендербеј, 2006 и Бајазит и Оливера, 2010), две книги за деца (Волшебното котле и други бајки,1995 и Сиромавиот и чучурлигата, 2000) како и две студии од областа на преведувањето (Нераспнати богови, 1991 и Под Вавилон: задачата на преведувачот, 2002). Од англиски на македонски превел повеќе од 110.000 стихови меѓу кои 37 драми и 154 сонети од Вилијам Шекспир, Загубениот рај од Милтон, Беовулф од непознат автор како и проза од Тони Морисон, Кензабуро Ое, И.Би. Вајт, Стојан Христов и други. За својата работа ги добил највисоките признанија во Република Македонија, меѓу кои: Рациново признание (1994), Григор Прличев (1996), Стале Попов (двапати, 2002 и 2006), Кирил Пејчиновиќ (2009). Член е на друштвото на писателите на Македонија, на ПЕН на Македонија и на интернационалната асоцијација на писателите за мир, Вашингтон, САД.Блесок бр. 06, јануари, 1999
      проза: Миз Амбрела

Блесок бр. 85, јули-август, 2012
      проза: Стариот што барал зефирна душа и што можеби ќе ја најде


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+