Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Густав Климт
Густав Климт (1862-1918), виенски сликар, основач на австриското art nouveau. Неговите први дела минуваат незабележано, но по 1898 неговото сликарство добива многу подекоративен, симболички аспект. Најпознати негови дела се портретите од подоцнежниот период, како оној на г-ѓа Фрица Ридлер (1906, Австриска галерија, Виена), со нивните рамни, неосенчени површини, провидни, мозаични бои и форми, и закривени подлошки и линии во позадината. Познати се и неговите мурални мозаици.Блесок бр. 26, мај-јуни, 2002
      галерија, изложба:


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+