Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Камил Писаро
Камил Јакоб Писаро (1830-1903), француски сликар, импресионист. Роден е во Сент Томас на Девствените Острови, а се преселил во Париз во 1855, каде што студирал со францускиот пејзажист Камил Коро. Најпрвин поврзан со школата Барбизон, Писаро подоцна и’ се придружува на групата сликари коишто го развиваат импресионизмот. За време на Француско-Пруската војна (1870-1871) живее во Англија, каде што ги изучува пејзажите на Џозеф Тарнер. И самиот одличен учител, Писаро ги подучувал француските сликари Пол Гоген и Пол Сезан, својот син Лусјен Писаро, како и американската импресионистка Мери Касат.Блесок бр. 26, мај-јуни, 2002
      галерија, изложба:


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+