Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Тројца англиски поети (Џонсон, Дан, Милтон)
Бенџамин Џонсон (1572-1637) Англиски актер и писател. Меѓу најзначајните негови драми се „Секој човек со своето расположение“ (1598) и „Волпона“ (1606).

Џон Дан (1572-1631) Англиски метафизичар, поет и побожен човек кој служел како капелан кај Џејмс Први и раководител на кадетралада Свети Павле (по 1621). Негова најпозната книга е „Божествени песни“(1607).

Џон Милтон (1608-1674) Англиски поет и научник. Најпознат е по неговиот еп „Изгубениот рај“ (1667).Блесок бр. 27, јули-август, 2002
      поезија: Избрани песни


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+