Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Џејмс Вистлер
Џејмс Абот Мекнил Вистлер

роден: Ловел, УСА, 11 јули 1834
починал: Лондон, Англија, 17 јули 1903

Вистлер израснал во САД, бил на Вест Поинт, работел како картограф на американската морнарица, пред да замине во Париз во 1855 за да студира сликарство. Во 1859 се сели во Лондон. Приврзаник е на ларт-пурлартизмот. Неговите слики на луѓе не се портрети, туку Студии, Симфонии, Ноктурна... Во негово време критичарите го напаѓале велејќи дека не е сликар, дека само фрла боја на платното.Блесок бр. 27, јули-август, 2002
      галерија, изложба:


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+