Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Роберт Млинарец
Роден 1966 во Загреб, Хрватска. Студирал на Загребскиот универзитет, на групите философија, етнологија и информатика.
Четири години работел како технички уредник, а потоа три години како уредник во разни издавачки куќи. Преведува од англиски, словенечки и македонски. Од 1998 е слободен писател и хонорарен уредник. Живее во Виена и во Загреб.

Библиографија (само книги): Солзите на Георгина, 1997 (раскази); Quattro Stagioni (коавтор со Зоран Фериќ, Мирослав Киш и Борис Периќ), 1998 (раскази); Филм од пет секунди, 1998 (поезија); Ткајачи на сништа, 1999 (раскази); Мали ноќни помагачи, 2000 (сликовница); Сè за ветерниците, 2002. (раскази); Ткајачи на сништа, е-издание, 2002 (раскази)

Застапен во повеќе антологии. Објавува во многу списанија во различни земји (Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Југославија, Унгарија, Словачка, Англија, Австралија). Добитник на неколку награди.

Роберт Млинарец бил уредник на Блесок Проза


Книги од Роберт Млинарец во издание на Блесок:


thumb

Книга за Уна

Роман од Фарук Шехиќ (2014) 

Превод од босански: Игор Исаковски. 

Едиција с.р., книга 38 

Награда Меша Селимовиќ (2011) 
Награда за литература на ЕУ (2103)
 


thumb

Хроника на немирниот сон

Избрани раскази од Роберт Млинарец, еКнига, на македонски. 

Избор и превод од хрватски: Игор Исаковски.


thumb

Хроника на немирниот сон

Избрани раскази од Роберт Млинарец (2004)

Избор и превод од хрватски: Игор Исаковски

Едиција Ернест, книга 01
Блесок бр. 28, септември-октомври, 2002
      проза: Кога би слетал во Њу Јорк...


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+