Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Јоан Флора
Роден е на 20 декември 1950 год. во Сату Ноу, Србија, во романско семејство. Завршил Филолошки факултет во Букурешт, Романија. Од 1993 год. живее во Букурешт. Поетски книги: Танци (1970), Поетски картони (1977), Физички свет (1977, награда „Струга“ на СВП), Терапија на трудот (1981), Млада кукумјавка на смртна постела (1988, 1998, награда на „Нолит“, Белград, Србија), Убиствена меморија (антологија, 1989, награда на Друштвото на писателите на Војводина), Виолетови стапала (1990, 1998), Песни (антологија, 1993), Говор за Ној-камилата (1995, 1998, награда на Друштвото на писателите на Букурешт и награда на Друштвото на писателите на Република Молдавија), Шведско зајаче (1997, 1998, награда на Сојузот на писателите на Романија).
Одделни книги му се објавени на српски, англиски, македонски, словачки и унгарски.
Член е на Сојузот на писателите на Романија, на Друштвото на професионалните писатели на Романија, на Друштвото на писателите на Србија и на романскиот ПЕН.Блесок бр. 28, септември-октомври, 2002
      поезија: Медеја и нејзините воени справи


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+