Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Јовица Ивановски
Јовица Ивановски (1961, Скопје) до сега има објавено осум збирки поезија: Зошто мене таков џигер (1995), Градот е полн со тебе (1997),Чуден некој сончев ден (1999), Три напред, три назад (2004), Двоен албум (Во сенката на билбордот и Сладолед во недоглед, 2005), Стремеж за дремеж (2007), Ветер и магла (2009) и Со сламка во уста (2011). Негова поезија е објавувана во периодиката и во две антологии на македонската поезија (во Белгија и Австралија).
Избори од поезијата: Open the Window and Let the City Breath a Little (на англиски, 2002) и Избрани песни (на македонски и англиски, 2002), Деновиве ако не и утре (на македонски и англиски, 2009).


Книги од Јовица Ивановски во издание на Блесок:


thumb

Пакет 11

Четири книги поезија од Јовица Ивановски 

• Ветер и магла
• Стремеж за дремеж
• Двоен албум („Сладолед во недоглед“ и „Во сенката на билбордот“)


thumb

Пакет 01

Едиција ЕваТас, 2009 г. 

• „Споени лица“, избрана поезија од Сибила Петлевски
• „Деновиве ако не и утре“, избрана поезија од Јовица Ивановски
• „Пофалба на невиноста“, избрана поезија од Хенк ван Керквијк


thumb

Со сламка во уста

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски.

Тој сè уште како еден од ретките, или во секој случај, проретчените поети, пишува и во одење.


thumb

One of These Days If Not Tomorrow

Избрана поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на англиски. 

Превод на англиски: Елизабета Баковска и др. 

кога друг пат ќе решиш да ми недостасуваш 
покажи ми првин како се пати громогласно


thumb

Деновиве ако не и утре

Избрана поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски. 

кога друг пат ќе решиш да ми недостасуваш 
покажи ми првин како се пати громогласно


thumb

Ветер и магла

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски. 

Најновата книга на Ивановски е показател на еден генерациски препознатлив синдром – длабока и сеопшта криза на вредностите, револт кон времето и стареењето, неприфаќање на голата егзистенцијална пресуда. Балканштината како однадвор наметната нихилистичка енигма.


thumb

Стремеж за дремеж

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски. 

Цртеж на корицата: Жан-Франсоа Миле.


thumb

Двоен албум

Две поетски книги од Јовица Ивановски: „Сладолед во недоглед“ и „Во сенката на билбордот“, еКнига, на македонски. 

Цртежи на кориците: Роберт Пашоски.


thumb

Избрани песни

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски.


thumb

Selected Poems

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на англиски.

Превод: Зоран Анчевски.


thumb

Со сламка во уста

Поезија од Јовица Ивановски (2011) 

Едиција Бореа, книга 29 

Тој сè уште како еден од ретките, или во секој случај, проретчените поети, пишува и во одење.


thumb

Деновиве ако не и утре / One of These Days If Not Tomorrow

Избрана поезија од Јовица Ивановски, на македонски и на англиски. (2009)

Превод на англиски: Елизабета Баковска и др.

Едиција EvaTas, книга 02

кога друг пат ќе решиш да ми недостасуваш 
покажи ми првин како се пати громогласно


thumb

Ветер и магла

Поезија од Јовица Ивановски (2009) 

Едиција Бореа, книга 20 

Најновата книга на Ивановски е показател на еден генерациски препознатлив синдром – длабока и сеопшта криза на вредностите, револт кон времето и стареењето, неприфаќање на голата егзистенцијална пресуда. Балканштината како однадвор наметната нихилистичка енигма.


thumb

Стремеж за дремеж

Поезија од Јовица Ивановски (2007)

Цртеж на корицата: Жан-Франсоа Миле. 

Едиција Бореа, книга 12


thumb

Двоен албум

Две поетски книги од Јовица Ивановски:
„Сладолед во недоглед“ и „Во сенката на билбордот“ (2005)

Цртежи на кориците: Роберт Пашоски.

Едиција Бореа, книга 06 / 07
Блесок бр. 100, септември, 2015
      поезија: Не ти го најдов гробот

Блесок бр. 29, ноември-декември, 2002
      поезија: Почнете без мене

Блесок бр. 47, март-април, 2006
      поезија: Дали си за еден лифтинг

Блесок бр. 67-68, јули-октомври, 2009
      поезија: Деновиве ако не и утре


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+