Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Георги Господинов
Георги Господинов е роден 1968 година во Јамбол, Р. Бугарија.
Автор е на: Лапидариум (збирка песни, 1992) - Национална книжевна награда за дебитантска книга; Црешата на еден народ (збирка песни, 1996) - Годишна награда на Здружението на бугарските писатели за најдобра книга на годината; Природен роман (роман, 1999) - Специјална награда на националниот конкурс „Развитие“ за современ бугарски роман; И други приказни (збирка раскази, 2001).
Коавтор е на: Бугарска хрестоматија (1995); Бугарска антологија (1998)
Главен уредник е на „Литературен весник“. Преведуван е во САД, Унгарија, Германија, Франција, Финска, Југославија, Грција, Австрија... Живее и работи во Софија.


Книги од Георги Господинов во издание на Блесок:


thumb

Балади и распади

Одбрана поезија од Георги Господинов, еКнига, на македонски.  

Превод од бугарски: Никола Маџиров 

За оваа поезија јазикот и литературата се сами по себе објекти на посакувањето... За Господинов, „јазикот е екстази“.


thumb

Избрани стихотворения

Поезија од Георги Господинов, еКнига, на бугарски.


thumb

Избрани песни

Поезија од Георги Господинов, еКнига, на македонски.

Превод: Никола Маџиров.


thumb

Балади и распади

Одбрана поезија од Георги Господинов (2011)

Превод од бугарски: Никола Маџиров

Едиција Морфеј, книга 14

За оваа поезија јазикот и литературата се сами по себе објекти на посакувањето... За Господинов, „јазикот е екстази“.
Блесок бр. 29, ноември-декември, 2002
      поезија: Некаков крај


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+